Behandeling

Oedeemtherapie

Als er een beschadiging is aan het lymfe- of bloedvatenstelsel kan het zijn dat vocht niet voldoende of nauwelijks meer wordt afgevoerd. Hierdoor ontstaat er onderhuids vochtophoping, oftewel oedeem.

Er zijn verschillende vormen oedeem, hieronder treft een aantal voorbeelden.

  • Secundair lymfoedeem
  • Primair lymfoedeem
  • Veneus oedeem
  • Lipoedeem
  • Lipo-lymfoedeem
  • Cardiaal oedeem

Behandeling

Oedeemtherapie

Manuele lymfedrainage

Manuele lymfedrainage is hier één van. Dit is een massage door middel van een pompende beweging die  manueel wordt uitgevoerd en stimuleert zo de afvoer en opname van lymf- en veneus oedeem.

Lymftaping

Lymftape kan een extra aanvulling zijn op de dagen dat er geen behandeling plaats vindt. Lymftape wordt in smalle banen aangelegd op de huid, hierdoor lift de huid een klein beetje waardoor er iets meer ruimte ontstaat in de huid en de onderliggende weefsels. Dit stimuleert de opname van overtollig lymfevocht. Lymftape blijft ongeveer één week zitten, vervolgens kan deze behandeling vaker worden herhaald en is het mogelijk een dierbare mee te nemen tijdens behandeling zodat de lymfetape thuis herhaald kan worden.

Littekentherapie

Na een operatieve ingreep kan een litteken, maar ook het omliggende weefsel, strak en verhard (fibrotisch) aanvoelen. Tevens vormt dit in veel gevallen een obstructie voor de afvoer van het lymfoedeem (lymfevocht) maar kan het ook bewegingsbeperkingen veroorzaken. Daarom is het van groot belang dit vroegtijdig te behandelen en nauwlettend in de gaten te houden. Er zijn verschillende behandelmethoden mogelijk, aangepast aan de klachten en het weefsel. Omdat er verschillende soorten littekens zijn wordt littekentherapie niet alleen toegepast na een operatieve ingreep of tijdens oedeemtherapie. Bindweefselmassage en siliconenproducten kunnen worden geadviseerd om het litteken te verbeteren en daarnaast ook het weefsel te versoepelen.

Ademhalings- en bewegingsoefeningen

Er zijn methoden om de afvoer van lymfevocht te stimuleren en bewegingsbeperkingen te verminderen of op te heffen. Er zal specifiek gekeken worden wat voor uw klacht van belang is om herstel te bevorderen.

Ambulante compressietherapie

Ambulante compressietherapie is een combinatie van compressietherapie en beweging. Dit bevordert de afvoer van lymfevocht. Er zijn meerdere manieren mogelijk om het gewenste behandelresultaat te bereiken.

Plan hier direct een afspraak in!

Wilt u meer informatie? Mail ons uw vraag en u krijgt binnen 24 uur antwoord.

Zwachtelen

In veel gevallen worden benen maar ook armen gezwachteld om zoveel mogelijk (lymfe)vocht af te voeren. Hierdoor nemen ledematen in omvang af. Door regelmatig meten wordt bekeken wanneer de omvang stabiel blijft. Dan kan er een therapeutisch elastische kous worden aangemeten.

Therapeutisch elastische arm- of beenkousen

Om er voor te zorgen dat de ledematen niet weer in omvang toenemen worden therapeutisch elastische kousen aangemeten. Meer informatie over het leren aan- en uittrekken krijgt u tijdens het verstrekken van de therapeutisch elastische kousen. Therapeutisch elastische kousen zijn in diverse soorten en kleuren leverbaar.

Aanmeten van diverse compressie bandages

Er zijn diverse soorten compressie bandages en hulpmiddelen die op een effectieve manier oedeem (vocht) kunnen verminderen en/of onder controle weten te houden.