Huidaandoeningen

Pigmentvlekken

Hyper-/ hypopigmentatie
We spreken van pigmentstoornissen als er teveel of juist te weinig pigment in de huid aanwezig is. De huidtherapeut behandelt patiƫnten met hyperpigmentatie (teveel pigment) en met hypopigmentatie (te weinig pigment).

Melasma
Ook wel zwangerschapsmasker genoemd, is een bruine verkleuring in het gezicht bij vrouwen die zwanger zijn (geweest), de pil of hormoonmedicatie gebruiken. Melasma komt met name voor op het voorhoofd, jukbeenderen, de bovenlip en kin. De pigmentvlekken kunnen blijvend zijn of spontaan weer verdwijnen. Als een vrouw eenmaal melasma heeft gehad is de kans groot dat het zich onder invloed van een zwangerschap, medicatie, pilgebruik of zonlicht opnieuw ontwikkelt.

Lentigo
Is een veel voorkomende, bruine verkleuring van de huid die doorgaans goedaardig is (ouderdomsvlek). Deze huidafwijking treedt vanaf middelbare leeftijd op bij mensen met een licht huidtype die veelvuldig aan zonlicht hebben blootgestaan. Een lentigo komt met name voor in het gezicht en op de handruggen. Als een ouderdomsvlek van grootte of kleur verandert of klachten geeft, is een bezoek aan uw huisarts raadzaam.

Post inflammatoire hyperpigmentatie (PIH)
PIH is een goedaardige rode tot bruine verkleuring van de huid. Het komt voor op plaatsen waar een ontsteking heeft gezeten, zoals eczeem of acne. Mensen met een donker huidtype hebben een grotere kans op het ontwikkelen van PIH.

Neavus
Een naevus, oftewel moedervlek, is een goedaardige en soms verheven vlek op de huid die licht tot donker van kleur is. Naevi (moedervlekken) kunnen vanaf de geboorte aanwezig zijn, maar de meeste ontstaan tussen het 3e en 40ste levensjaar. Erfelijke aanleg en zonverbrandingen op kinderleeftijd kunnen de ontwikkeling van naevi (moedervlekken) stimuleren. In een enkel geval kan een naevus (moedervlek) zich kwaadaardig ontwikkelen. Als een moedervlek van grootte of kleur verandert of klachten geeft, is een bezoek aan uw huisarts raadzaam.

Vitiligo.
Vitiligo is een onschuldige maar soms ontsierende aandoening; door het verdwijnen van pigmentcellen verliezen delen van de huid en haren hun kleur. Dit is met name in het gezicht, op de handen en in de schaamstreek zichtbaar. Er ontstaan melkwitte vlekken in verschillende vormen en groottes.

Pigmentvlekken kunnen met medische microneedling, lasertherapie en chemische peeling of een combinatie hiervan behandeld worden.

Plan hier direct een afspraak in!

Wilt u meer informatie? Mail ons uw vraag en u krijgt binnen 24 uur antwoord.