Huidaandoeningen

Oedeem (vochtophoping)

Als er een beschadiging is aan het lymfe- of bloedvatenstelsel kan het zijn dat vocht niet voldoende of nauwelijks meer wordt afgevoerd. Hierdoor ontstaat er onderhuids vochtophoping, oftewel oedeem.

Wanneer u bij het afdoen van een sieraad of uitdoen van een sok lange tijd een afdruk zichtbaar is of u een kuiltje kunt drukken in uw huid is het verstandig hier voor stappen te ondernemen.

Als oedeem lange tijd aanwezig is, kan dit verharden. Hierdoor kunnen er (chronische) problemen ontstaan. Het is daarom van belang dat er behandelingen middels oedeemtherapie worden toegepast om vocht te reduceren en stabiliseren.
Hiervoor zijn verschillende behandelmogelijkheden. In veel gevallen worden meerdere behandelmethoden in een behandeltraject gecombineerd om het gewenste behandelresultaat te bereiken. Samen vormen al deze behandelmethoden, oedeemtherapie

Oedeem kan ontstaan na een trauma, na een operatie, door een aangeboren afwijking of bij/na kanker. Er zijn verschillende soorten oedeem, zo wordt lymfoedeem veroorzaakt door een onvoldoende functionerend lymfevatstelsel, bij veneus oedeem werkt het vaatstelsel niet optimaal, en bij lipoedeem is er een stoornis in de aanmaak van vetweefsel, hierdoor kan de afvoer van lymfevocht verminderd zijn.

Om deze klachten te verminderen of op te heffen zijn er diverse behandelingen mogelijk.

Plan hier direct een afspraak in!

Wilt u meer informatie? Mail ons uw vraag en u krijgt binnen 24 uur antwoord.