Huidtherapie
Wat doet een huidtherapeut?
Ons grootste orgaan is de huid! Jouw huid beschermt je tegen alle invloeden van buitenaf en vormt ook een beschermende laag voor je inwendige organen, spieren en bloedvaten. De huidtherapeut is dé paramedicus die zorgdraagt voor dit grote orgaan. In Nederland zijn ruim 1000 huidtherapeuten werkzaam.
Bijna 2 miljoen mensen in Nederland hebben een huidaandoening en worden hiermee belemmerd in hun dagelijkse bezigheden. De huidtherapeut vervult voor deze mensen een belangrijke rol in het leren voorkomen, omgaan met en adequaat behandelen van huidproblemen.
Veelal ziet een huidtherapeut een diversiteit aan huidproblemen en huidaandoeningen. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld huidklachten als acne, overbeharing, pigmentproblemen, couperose en andere oppervlakkige vaatproblemen, littekens, storende steelwratjes, bultjes en andere onschuldige huidoneffenheden vallen onder het domein van de huidtherapeut. Door middel van verschillende behandeltechnieken, manueel maar ook met apparatuur zoals licht- en lasertherapie, kan de huidtherapeut deze huidproblemen behandelen. Dit brede scala aan behandelingen valt onder algemene huidtherapie.
Daarnaast kampen mensen met de gevolgen van een huidaandoening veelal ook met psychische klachten zoals schaamte, angstgevoelens of beperkingen die met hun huidaandoening samenhangen.
De behandeling kan dan ook integraal worden ingezet voor een multidisciplinaire samenwerking met o.a. de huisarts, dermatoloog, plastisch chirurg, oncoloog, psycholoog en andere paramedici.
NVH – Wat is een huidtherapeut
Huidtherapie
Breed werkveld
Het werkveld van de huidtherapeut is breed en afwisselend. Men kan van jong tot oud bij de huidtherapeut terecht met huidproblemen. Van medisch geïndiceerd (zoals ernstige acne en lymfoedeem) tot cosmetisch gewenst (acnelittekens, anti-aging, verwijderen van overbeharing, tatoeages etc.). Daarnaast kan door een preventief bezoek aan de huidtherapeut een probleem of verergering soms voorkomen worden. Voorbeelden hiervan kunnen zijn het meegeven van juiste thuisadviezen, of het vroegtijdig signaleren van huidkanker.
Naast het behandelen van de gevolgen van huidproblemen is geven van voorlichting en advies, coachen in leefstijl- en gedragsverandering en het stimuleren van zelfmanagement bij (chronische) huidaandoeningen een belangrijk onderdeel van het werk van de huidtherapeut. Daarmee is de huidtherapeut de rechterhand van de huisarts en medisch specialist.
Huidtherapie
Opleiding en kwaliteit
De opleiding tot huidtherapeut is wettelijk erkend en opgenomen in de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG, artikel 34) en voor huidtherapeuten geldt ook de kwaliteitsregistratie in het Kwaliteitsregister Paramedici (KP).
NVH – De huidtherapeut